Google Maps въвежда функция за достъпност

Google обяви въвеждането на нова функция в приложението Google Maps, благодарение на която потребителите ще виждат кои места са достъпни за хора с детски и инвалидни колички и кои не. Новината бе съобщена в Световния ден на достъпността (честван от 2012 година насам и посветен на достъпността в дигиталната среда).

Идеята на функционалността е посредством малка икона с човече на количка да обозначи дали дадено място би могло да бъде посетено от човек на инвалидна количка, родители с детска количка или хора, които използват помощни средства за придвижване. Допълнително кликване върху иконата показва информация за това дали мястото има обозначено паркомясто, достъпна тоалетна или места за сядане.

Функцията все още не е налична по подразбиране, а трябва да се включи ръчно от менюто с настройки в Google Maps. Тя ще може да се ползва на устройства с Android и iOS. Въвеждането ѝ започна от Австралия, Япония, Обединеното кралство и САЩ, а в България все още я очакваме (с нетърпение).

Важно е да се отбележи, че този тип функционалности работят на принципа на масовото и активно допринасяне от страна на потребителите. От всеки един от нас (потребителите с мобилни устройства и усещане за гражданска отговорност) зависи дали ще отделим една минута от времето си, за да отбележим дадено място като достъпно, частично достъпно или недостъпно. Достатъчно е да се замислим колко полезно би било това за хората, на които им се налага винаги да проверят дали могат да влязат в даден търговски обект или обществена институция преди да се запътят към него.

Гледайте краткото видео на Google и не забравяйте, че и сега можете да отбелязвате достъпността на местата, които посещавате, като оставяте снимки и ревюта в Google Maps.