Ким Кардашиян с модна линия бельо за хора с двигателни увреждания

Вероятно не сте очаквали, че ще видите името на американската реалити звезда Ким Кардашиян в контекста на темата за хората с увреждания. Но ето, че има повод за това и той съвсем не е за подценяване. Модният бранд на Кардашиян – SKIMS, пусна линия бельо, което е специално създадено, за да бъде удобно на хората с двигателни увреждания. Лице на линията е параолимпийската лекоатлетка Скаут Басет.

Във видеото тя споделя, че за да обуе стандартни бикини, трябва да бъде седнала и да махне протезата си, докато с адаптираното бельо има свобода да се облича в каквато поза ѝ е удобно. 

Фината функция, която превръща бельото в достъпно за хора на колички, такива с протези или с други двигателни проблеми, е в закопчалката – нищо изумително, но иновативно и напълно достатъчно, за да направи продукта предпочитан от милиони хора. 

„Още от създаването на марката през 2019 г. с Ким сме обединени около мисията на SKIMS – да поставя нов стандарт по отношение на иновациите, качеството и приобщаването. Готови сме да отговорим на високите очаквания на нашата общност”, казва Йенс Грийд, съосновател и главен изпълнителен директор на SKIMS за Fast Company. „Идентифицирахме празната пазарна ниша за предлагане на адаптирани решения, които не само са достъпни и лесни за носене, но също така са изключително удобни, елегантни и налични в асортимент от нюанси и размери.“

Глобалният пазар на адаптирано облекло се оценява на над 400 милиарда долара през следващите четири години, което говори за значителната и дълго игнорирана нужда от повече иновации в тази посока, твърди още Грийд.

Защо тази новина е важна?

Ако сте на път да подминете тази новина, съветвам ви да се замислите за сигналите, които тя дава буквално на милиони хора по света. 

1. Темата за нуждата от достъпност за хората с увреждания е извадена от дискусиите на социалните институции. 

Тя е номер 1 в социалните мрежи, за нея говорят хора, които (за добро или лошо) имат милиони последователи. Това автоматично я прави по-близка до масовата част от хората.

2. Въпросното бельо е не просто удобно за ползване от хората с нужда от такива решения. То е привлекателно.  

Да, човек с протеза има нужда не само от социална пенсия. Той / тя има нужда да се чувства секси и да намери дрехите, с които не само ще се чувства удобно, а и ще изглежда добре. Точно както му се иска на всеки човек.

3. Ползите за бизнеса от това да обръщат внимание на достъпността на продуктите и услугите си е много ясно артикулирана.

Посланието на модния бранд е насочен и към бизнеса. Ако сте толкова дръзки да пропуснете възможности за милиони, направете го, ние ще се възползваме от тях.

Не съм очаквала, че ще се възхитя на нещо, с което Ким Кардашиян се е похвалила в социалните мрежи, но това само доказва, че човек често става жертва на собствените си предразсъдъци. За важните теми винаги се намира място и време за дискутиране и най-вече – за действие по тях.

Снимки: SKIMS