Приобщаването е печеливш ход, не мода

Защо темата за приобщаването намери своето място на бизнес форума Brand Minds Summit 2020?

Когато говорим за бизнес, темата за приобщаването и многообразието обикновено стои малко встрани от основния фокус. Или пък я свързваме с някоя “специална” програма, част от стратегията на (по-големите) компании за корпоративна социална отговорност. Колкото повече обаче тя навлиза в обществения дебат, толкова по-ясни стават индикациите, че вече не можем да я подминаваме. 

Категоричен пример за това е световният бизнес форум Brand Minds Summit 2020, който се проведе онлайн на 25 – 27 септември. В BookMark държим да се запознаваме първи с актуалните тенденции в областта на маркетинга, бизнес развитието и иновациите и нямаше как да пропуснем да чуем на живо немалка част от съвременния елит в тези области. Защо обаче организаторите бяха избрали да заложат три лекции в програмата на събитието именно на приобщаването?

Скептичните от вас вероятно ще отговорят: “Защото е модерно”. Това обяснение обаче е твърде повърхностно и не можем да си позволим да останем само с него. Истината е, че съвременните бизнес лидери не могат да си позволят да изключват системно групи хора – както от пазара на труда, така и от потребителите, които таргетират. Обществените нагласи (в лицето на овластеното гражданско общество днес) вече не го позволяват и рано или малко по-късно вашият бизнес ще пострада, ако не отчете това. 

ЗАЩО да обръщаме внимание на концепцията за приобщаване?

Закриващият разговор във втория ден на Brand Minds Summit 2020 – между проф. Брене Браун (социолог и изследовател от Университета в Хюстън, САЩ) и Остин Чанинг Браун (популярен автор и лектор по теми за расизма) – бе посветен на ползите и смисъла от включването на представители на различни групи хора в маркетинг кампаниите на брандовете. Колкото повече хора се идентифицират с даден продукт или предлагана услуга, толкова по-желана става тя. Помислете само колко многобройна е аудиторията на често маргинализираните хора на база възраст, пол, физически способности и характеристики, раса, етнос и други. Освен това, дори хората, които не спадат към някоя от тези категории, са склонни да възприемат приобщаващите брандове по-позитивно. Тук от ключово значение е чувството за общност и емпатия – хората се обединяват, когато ги изпитват, и са склонни да подкрепят дадена организация с послания в тази посока.

КАК да бъдем приобщаващи?

Разказването на истории (storytelling) е един от най-мощните инструменти за внушаване на идеи. Дори може би най-мощният, тъй като формите на разказване на истории са многобройни и могат да не съдържат нито една дума. Логото на компанията ви разказва история, цялостната корпоративна визуална идентичност говори за вашите ценности и послания, начинът, по който се обличате, когато отивате на работа, издава вашето отношение към екипа и клиентите ви. Затова започнете от там. Постарайте се визуалните послания на вашия бранд да съвпадат с корпоративната ви култура и това, което говорите на служителите и партньорите си. 

Разкажете история с личен пример. Бъдете отворени към наемането на хора в екипа си, които имат разнообразни способности и идват от различни общности, култури, имат различни интереси и образование. Различната перспектива на всеки един от тях ще добави стойност към креативните процеси в компанията ви. Именно тя ще ви помогне да бъдете всеобхватни по отношение на посланията, с които вашите клиенти биха се идентифицирали.

Пример

Един от участниците в Brand Minds беше мотивационният лектор Ник Вуйчич. 37-годишният австралиец е роден без ръце и крака и ако сте гледали негова лекция, със сигурност и сега се сещате за чаровната му усмивка и обаятелното му излъчване. 

Той започна лекцията си с думите “Сега ще ви покажа снимка на моето семейство”.

А сега аз ще ви помоля мислено да отговорите на моя въпрос – “Какво си представихте след като прочетохте изречението на Вуйчич?”. Че ще го видите в компанията на своите родители?

Е, той показа снимка, на която го виждаме до красивата му съпруга и четирите им деца. Само тази снимка беше достатъчна, за да обобщи цялата му едночасова лекция – можеш да постигнеш всичко, ако го искаш силно и работиш здраво, физическите ти възможности не са от значение. 

Ето как разказваме кои сме и в какво вярваме с личен пример – в пъти по-мощно послание от всеки документ, който можем да разпишем подробно. Замислете се за вашия личен пример и дали това, което вие и вашата компания прави, изразява истинските ви вярвания. Ако искате да покажете, че подкрепяте многообразието, това личи ли от комуникацията ви с партньорите ви? А в екипа ви? Не ме разбирайте погрешно – тук не прокрадвам идеята за квотите за наемане на хора с увреждания, която намирам за по-скоро вредна, отколкото носеща каквато и да е полза някому. Призовавам ви единствено да бъдете отворени и да не пропускате шансовете в живота си.

Нека бъдем реалисти – приобщаването е процес. Не можем да очакваме положението да се промени изведнъж, защото промяната стъпва и на предишния опит на поколенията преди нас. Промяната е въпрос на натрупване и осъзнаване, което пък далеч не бива да е обезкуражаващо да бъдете пионер, дори напротив! Не се страхувайте, че вашата компания няма да се справи или ще стъпи накриво. Вслушвайте се в обратната връзка и я използвайте, за да ставате по-добри. Имайте куража да действате, ако не знаете как – питайте тези, които имат опит, и експериментирайте. Със сигурност ще спечелите повече отколкото можете да загубите.