Призът за достъпен град за 2017 г. отива при…

Честър

Призът за достъпен град за 2017 г. отива при…

Проучвания показват, че до 2020 г. в Европейския съюз ще има 120 милиона хора с увреждания, а населението ще застарява прогресивно. Освен това, Европа е вече предимно „градска среда“ с 4 от 5 души, населяващи малките или по-големите градове.

Мариан Тайсън, комисар по социалните въпроси в ЕК

Политиките на ЕС, съответно и на страните членки, стоят зад идеята за равни права и възможности. Поне по документи това е така. Теорията е добро начало, но остава безпредметна, ако не се приложи на практика.

За радост, добрите примери съществуват и тази статия ще ви запознае с един град отличник в грижата да осигури достъпност на своите граждани и гости. Става въпрос за Честър – град в северозападната част на Великобритания с население от 329 000 души, от които около 18% са с увреждания, а 21% са на възраст над 65 години. Честър печели приза „Достъпен град“ за 2017 г., организиран от Европейската комисия и European Disability Forum.

Победителят

Честър е исторически град, известен със своите 3,2 км градски стени, които образуват най-пълната серия от римски, саксонски и средновековни стени във Великобритания. Също така е добре известен с т.н. Роус, уникални повдигнати пешеходни галерии над четирите главни улици.

Честър отдавна е надскочил законовите изисквания за достъпност, за да гарантира, че градът може да се ползва от колкото се може повече хора.

„Подобрената достъпност носи не само увереност и необходимата подкрепа за тези, които се борят с достъпността, но и трайни икономически и социални ползи за града, и ние ще продължим да поставяме достъпността в центъра на всичко, което предлагаме.“ – Анджела Клейдън, кмет на Честър

Историята вече е достъпна

Като древен паметник достъпът до градските стени е трябвало да бъде решен с голяма грижа и внимателно отношение. Рампите и достъпът на нива са въведени в продължение на много години и сега са на 11 места. На други места, където пълният достъп не е възможен поради причини, свързани с наследството, достъпът все пак е подобрен, доколкото е възможно, например, за да се осигури достъп на подвижните лица с увреждания и лицата със зрителни увреждания. Подобренията тук включват тактилна настилка и допълнителни перила.

Всички части на повдигнатите Роус са направени достъпни с комбинация от рампи, пътеки за достъп на нива, асансьор и ескалатор. Точките за достъп са широко рекламирани на панели в града и в листовката за достъп до центъра на града.

Обикаляне на града

В допълнение към всичките си 129 обществени транспортни автобуса, които са напълно достъпни, Честър предоставя схема за поръчване на превоз чрез телефонно обаждане, обслужваща 8 достъпни превозни средства. Всички 192 лицензирани таксита са достъпни за инвалидни колички.

Достъпност в центъра на градоустройството

Единният градоустройствен план е 15-годишна стратегия, която дава посока на бъдещото възраждане на Честър. Планът поставя достъпността на преден план. Специализиран отговорник по достъпа работи в съвета и с партньорите от частния сектор по всички аспекти на подобряването на достъпа и хората с увреждания и техните организации имат силен глас във всички събития чрез корпоративния форум за достъп за хора с увреждания.

Примерите за нови приобщаващи разработки включват Storyhouse, нов културен център за Честър, който ще разполага с приобщаващ театър, кино, библиотека и заведения за хранене под един покрив в сърцето на центъра на града.

Видео от церемонията по награждаването на Честър с приза “Достъпен град” за 2017 г. (на която присъствах) може да гледате тук:

 

Източник:

http://ec.europa.eu